srijeda, 20. studenoga 2013.

Video - YouTube

Još neko vrijeme moram daviti sa tehnologijama koje se nevjerojatno brzo upliću u naše živote. Jedino tako mogu doći do suštine ovog bloga, a to je šta da radimo mi bespomoćni Hrvati sa svim tim. Malo sam nestrpljiv ali pomalo. 


YouTube je platforma, ili kako kaže Wikipedia: 
"YouTube je popularni internetski servis za razmjenu video sadržaja gdje korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati video isječke. Za postavljanje sadržaja potrebna je registracija, dok za pregledavanje nije, izuzev sadržaja koji nije primjeren za osobe mlađe od 18 godina. Prema pravilima korištenja, korisnici mogu postavljati vlastite originalne uratke i uratke za koje imaju dopuštenje vlasnika autorskih prava, a zabranjeno je postavljanje pornografskog sadržaja, nasilja, sadržaja koji podržava kriminalne radnje, sadržaja s ciljem osramoćenja i klevete i reklama. YouTube zadržava pravo na korištenje, preinaku i brisanje postavljenog materijala."

Novo besplatno obilje gdje možete pronaći ili postaviti video o bilo čemu, heklanju, haklanju, kukičanju, idejama, zavjerama, povijesti, budućnosti, religiji,............., obilju niša (od Brisela pa do Niša).

Ova golema baza videa i komentara je način za generiranje fantastičnog sadržaja. Za one koji možda ne znaju, gdje je sadržaj i informacija tu je i Google. YouTube je, naravno, u vlasništvu Google-a. To je savršeni poligon za njihove algoritme. Hrpetine informacija znači naše pretraživanje ali i Google oglase. Obilje za džaba, zabava za raju. Već poznata formula.

Evo i nešto statistike koja potkrepljuje sve gore navedeno:
  • 6 milijardi sati videa se mjesečno pogleda na YouTube-u (lipanj 2013.), skoro ćuku po glavi stanovnika Zemlje
  • 100 sati videa se upload-a u minuti
  • 500 godina videa se pregleda putem Facebook-a svaki dan (kolovoz, 2012.)
  • 1 milijarda pregleda na YouTube-u svaki dan preko mobilnih aparata
  • Gangnam Style (najgledaniji video) je do sada pregledan 1.23 milijarde puta
Oglašivači potroše 60 milijardi dolara na TV, a 3 milijarde na online video. Prostor za rast Google-u ne treba objašnjavati.

Kako Eric Schmidt (Google CEO) najavljuje: "Za deset godina će sve biti 10.000 puta brže, i jeftinije", misleći na brzine i cijene koje će tehnologija donijeti.

Kada ga je Google kupio (za "bijednih" 1.65 milijardi dolara) YouTube je od goleme baze video zapisa postao sila za generiranje sadržaja. Kreatori sadržaja imaju mogućnost ući u partnerski odnos sa YouTube-om i dijeliti zaradu od oglasa koji se vrte na njihovim uradcima. Poticajno, ali za tako nešto morate imati priličan broj pregleda vašeg videa ili biti ozbiljan proizvođač sadržaja.

No, taj partnerski program ima trenutno oko milijun suradnika u 27 zemalja svijeta kao što su ABC, CBS, ESPN, Sony Pictures, Warner Bros Pictures, National Geographic, NBA, Stanford University,.....


Nego da vidimo kakvo je stanje sa našim kanali na YouTube-u:

Brandovi: telekomi, Podravka, Turistička zajednica
Poznate ličnosti: Seve nacionale (121 tisuću pregleda), Jelena Rozga, Lidija Bačić, Danijela Martinović, Dječaci
Zabava: U zdrav mozak (8,7 milijuna pregleda!!), Krpa.hr, AnexiaMakeup
Mediji: uglavnom poneka radio stanica
Politika: samo SDP (1,13 milijuna pregleda)
Sport: Umag TV (250 tisuća pregleda) 
(detaljnije)

Skromno. 
Odmah je vidljivo da kanale uspješno koriste korporacije, ali i pop te poneka rock zvijezda jer je internet silno utjecao na način njihove prezentacije (stari model glazbene industrije je kao što sam već napisao brutalno stradao u najezdi interneta). Tu su i poneki pametni momci koji se dobro zabavljaju kao što je ekipa "U zdrav mozak".

U načelu, siromaštvo. Zar je to sve što imamo ponuditi? Alati i prostor postoje a na nama je da se poigramo i stvorimo vrijedan ili bezvrijedan sadržaj. Nije ni važno, važno je da kreiramo naš web prostor. Izgleda da radije očajavamo i žugamo.

YouTube je kasnije ponudio i pretplatnički model kanala. Medijske kuće imaju mogućnost ponuditi svoj sadržaj sa pretplatom. Za zanemarive mjesečne iznose (par dolara) moguće je beskonačno gledati sjajne sadržaje. Cijena prava sitnica, ali internet može stvoriti silnu publiku. Obilje publike koja generira zaradu. Tako se to radi u novom digitalnom svijetu. Sadržaj stvara publiku pa tako i profit. 

Može li YouTube zamijeniti TV?  

Nemam pojma, ali opasno prijeti. Već danas postoje televizori sa jednostavnim pregledavanjem interneta. Hrpe nišnih programa se gomilaju. Proizvodnja više nije tako skupa i ekskluzivna. Brzine novih tehnologija eksponencijalno rastu. Sadržaj na internetu je moguće gledati kada zaželimo i to na sve više različitih gadgeta. 
TV nije više jedini vizualni kreator naše svijesti. Gotovo svatko stvara sadržaj. Obilje s kojim se TV mora nositi.

Hm, TV ima problem. Morat će dobro razmislit o svojem modelu.

Mi kao gledači sami odabiremo sadržaje. Mi smo in charge. Google je ponovo poništio jedan stari nekada vrlo uspješni sustav. Nije uništena proizvodnja, dapače konstantno raste, nego im je oduzeta kontrola i distribucija. Kontrolori i posrednici su out. Mi ćemo reći što ćemo gledati a oni neka se prilagode i otvore. I opet, ne žalim ih.

Zanimljivo za razmisliti o HTV-u ili Sportskoj televiziji, zar ne?

To je tema koja će doći kada se pozabavimo lokalnim problemčlćima.
Docnije, prijatelji.

I opet poziv da stvaramo hrvatski virtualni prostor. To je novi HTV koji kreiramo sami. Novi zabavni, znanstveni, dječji, obrazovni, sportski, kulturni, dokumentarni program pa i same vijesti. Kamere, mobiteli i tko zna koji još budući gadgeti nam to omogućavaju, jednostavno, brzo i besplatno.

Znate li da su 39% najgledanijih news videa proizveli građani kao svjedoci događaja (Tsunami, Fukushima,....). 

Blog ljudi!

Slijede: Socijalne iliti društvene mreže.

YouTube Copyright School:

 


Moj najgledaniji (27 pregleda za sada - skoro kao Gangnam) i jedini video na YouTube-u:

2 komentara:

  1. Preporučam pročitati Napad na minibar Dubravke Ugrešić i Funky bussines od ona dva šveda ako ovo drugo nije uvreda.

    OdgovoriIzbriši
  2. njima lova i kontrola, a nama iluzija da smo in charge. i da možemo baš sve što hoćemo

    OdgovoriIzbriši