ponedjeljak, 11. studenoga 2013.

Internet

Kako Wikipedia piše: "Internet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola (internetski protokol=IP). To je mreža svih mreža koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih, i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge".

Internet je osnovan 1969. godine od strane američkog Ministarstva obrane pod imenom ARPANET. Hm, kakvo iznenađenje. Baš sam pomislio da je to Kutle izmislio negdje oko Međugorja.


Servis World Wide Web je izmislio u CERN-u (Švicarska) 1989. Tim Berners-Lee. E, ta institucija je zajebana. Možda uspijem u nekom trenutku i o Higgsovom bozonu napisat poneku.

Internet u Hrvata:
- počinje se u široj upotrebi koristiti 1991. kada je Ministarstvo znanosti i tehnologije (na inicijativu Predraga Palea) pokrenulo projekt CARNet. 
1992. se CARNet povezao u čvor sa Austrijom i tako postajemo dio svjetske globalne mreže Internet.
-  penetracija Interneta u Hrvatskoj je oko 70% (podaci 2012.) što i nije tako loše u usporedbi sa Europom i regijom. 

Pojam "penetracija" mi se sviđa. Jeiga, mi Hrvati i penetracija. Kaj ti je tu čudno? 
Penetracija će, nažalost po Rvatski mačoizam, ipak biti samo udio korisnika interneta obzirom na broj stanovnika, što će reći oko 3.2 milijuna čestitih Hrvata i njihovih manjina koristi mrežu za penetraciju.

Web je devedesetih bio kaotična kolekcija, za tadašnje pojmove nevjerojatno velika, povezanih ali neindeksiranih web stranica. Taj anarhični sustav je bio novi svijet demokracije i sloboda. Svijet koji je odjednom povezivao nepovezivo, čačkajući po nečačkljivom, otvorene su neke nove perspektive, neki novi mozgovi su se počeli igrati u tom neograničenom prostoru, jednostavno se osjetilo da je to, kako mi volimo reći, "povijesna utakmica".

Revolucionarna stvar, neka prekretnica, ali još uvijek zbrčkana i neorganizirana.

Da bi našao neku web stranicu morao si u browser ukucati točnu adresu, inače štanga. Pojavili su se tzv katalozi gdje su bili kategorizirani linkovi na pojedine stranice, velika vrata za ulaz u web. Morali ste svoju web stranicu prijaviti na takav katalog i odrediti u koju kategoriju pripada. Ufff, kakva mora iz današnje perspektive.

Tada su se počeli pojavljivati i prvi pretraživači a najznačajnija je bila Alta Vista koja je mogla pretraživati većinu weba i davati solidne rezultate.

Yahoo je krajem 90-tih rapidno odskočio od brojnih konkurentskih pretraživača, prvi uspješno indeksirajući stranice na webu.
Preuzeo je dominaciju, izgradio pretraživač, web direktorij i veliki portal, postavši mjesto polaska u nepregledni svijet informacija.

I tada je stigao Google, postavio nova pravila i pomeo sve pred sobom.

Zašto? Kako?
I šta je sad to tako važno da pišeš o tome? Kaj sad ti imaš išta pisat pored velikana novinarstva poput Ivkošića?

E, dragi moji, to slijedi uskoro. Ovo je sve bio mali uvod jer ide pizdarija.

Aj bok, moram se ipak malo galvanizirat za nastavak!


Nema komentara:

Objavi komentar