srijeda, 18. prosinca 2013.

Multikulturalnost buduće Hrvatske

Hrvatska je sa više od 90% deklariranih Hrvata jedna od "najčišćih" zemalja Europe a i šire. Sa više od 86% katolika vjerski prilično smo neraznoliki. Izrazito niska gustoća naseljenosti i neravnomjeran raspored stanovništva su važna negativna demografska obilježja.
Ako uzmemo u obzir niski natalitet i starost nacije, dragi moji, mi imamo sasvim ozbiljan problem. I to ne samo demografski nego i ekonomski, kulturološki,...., pa pomalo i patološki.


U dvadesetom stoljeću je svjetska populacija narasla sa 1.6 na punih 6 milijardi ljudi! Sad smo na 7 a do 2024. skupit će nas se 8 milijardica.

Kaj to nas briga? Nas je sve manje i boli nas uvo kaj se ovi tam gomilaju. Sam da ne dolaze tu!! Neka ih je tamo!

Eeeee, nejde to tako. Niti će nas se puno pitati šta mi mislimo o tome.
Mi smo sad dio Europe i sve povezanijeg globalnog svijeta.

Migracije u svijetu nisu više samo pitanje potrage za boljim poslom nego globalnih klimatskih poremećaja, zagađenja, nedostatka hrane, pitke vode, šuma i obradive zemlje.

Na našu sreću mi sa svim tim resursima stojimo izvanredno dobro. Ali zato se nemojte iznenaditi kada se brojke iz uvoda bitno promijene. Vjerovali ili ne i Hrvatska je mnogima obećana zemlja. Tako će i biti.

I kakve to sad veze ima sa novim tehnologijama?

Znate li da su u Americi od 500 najvećih tvrtki 40% utemeljili razni useljenici ili njihova djeca?
Znate li da su više od 53% tehnoloških i inženjerskih tvrtki u Americi osnovali imigranti? 
Google (Sergey Brin), Facebook (Mark Zuckerberg), Apple (Steve Jobs), Ebay (Pierre Omidyar), Yahoo (Jerry Yang),......, su samo od nekih ali bogami ne baš bezazlenih doseljenika.

Kako bi naš i svjetski veliki vinar Miljenko Mike Grgić rekao: "Kada sam došao u Ameriku, za mene tada obećanu zemlju, ja sam vidio prilike koje se nude za razliku od uljuljanih, nezainteresiranih i kratkovidnih domaćih ljudi".

Vratimo se opet u Hrvatsku.


Zamislite hrpu žutih kako sade batate na Krbavskom polju, ili četu Indijaca kako beru masline, ili crnce kako okopavaju čokote u iločkim vinogradima,..., ili da budistički hram strši u Bibinju, ili dvojezične natpise na kurdskom u Imotskom,..... Već vidim nove stožere za obranu protiv arapskog pisma.

Ćirilica će tada biti melem za oči i zato se prestanimo baviti pizdarijama! Probajmo stvoriti zemlju gdje je znanje vrijednost, koja može privući talente i donijeti različitosti koje mogu oplemeniti ovaj prostor. 
Kulturološke i vjerske različitosti su oduvijek bile bogatstvo društva.

Prisjetimo se samo nekih velikana naše povijesti čiji korijeni vuku neko drugo porijeklo: Dražen Petrović, Nikola Tesla, skladatelj "Lijepe naše" Josip Runjanin, Rade Šerbedžija, Pero Kvrgić, Grigor Vitez, Vladan Desnica, Dušan Džamonja, jedini naš oskarovac Dušan Vukotić, Veljko Bulajić, Slavoljub Penkala, August Šenoa,... pa i veliki "hrvatski" graditelji: Dioklecijan i Venecija, Napoleon, Austro-ugarska, Herman Bolle (zgrada HAZU-a, Mirogoj,...)..........ufffff igre bez granice.

Neki kažu da je Tito bio Rus a i Tuđman ima sumnjivo prezime (u slobodnom prijevodu: Tuđ-stran, man-čovjek=stranac).

Inteligencija je snalaženje u datim okolnostima, a okolnosti se brutalno i brzo mijenjaju. Ako se nećemo mijenjati promijenit će nas netko drugi.

Multikulturalnost nosi i svoje probleme, ali mi trebamo razmisliti kako nam to može donijeti dodanu vrijednost. U digitalnom dobu imat ćemo manjak ICT i drugih stručnjaka. Krenimo širiti znanje i stvarati pretpostavke u kojima ćemo privlačiti talente sa bivših prostora. Ne zazivam bivšu državu nego poziciju koju je u toj državi Hrvatska imala. A to je industrijsko, znanstveno i obrazovno središte koje je generiralo važne stvari naše bliske povijesti.


Sretan vam Bložić!!!

Nema komentara:

Objavi komentar