ponedjeljak, 2. prosinca 2013.

Digitalna Europa

Bogatstvo kroz povijest je definirala tehnološka i organizacijska sposobnost nekog naroda da napravi razliku u odnosu na druge. Tehnologija kao ključni motor prosperiteta generirala je inovacije, zaposlenja, nova znanja i dominaciju spram naroda koji te promjene nisu uspjele pratiti. 

Europa je u povijesti vladala svijetom upravo na tim postavkama. Inovacije, otkrića, konkurentnost, znanje, institucije i tehnologija stvorile su europsku ekonomsku i oružanu nadmoć. Zbog potrebe za resursima lako su kolonizirale veliki dio tada nerazvijenog svijeta. 
Uz tehnologiju Europa je stvorila i svoja četiri temeljna stupa koja su određivala vrijednosti i snagu bogatog društva: država/nacija, demokracija, individua (potječe od kršćanstva tj obraćanja individui) i kapital.

Kolijevka bankarstva i financijskih institucija je Venecija. Talijančići su tako imali snagu financirati možda i najznačajnije povijesno doba Renesansu.

Današnji globalni svijet je drugačiji. Ušli smo u novo, revolucionarno informacijsko doba. Svijet se promijenio. Europa više ne živi na leđima tzv trećeg svijeta. Javljaju se neki novi svjetski igrači. Velike zemlje Azije i Južne Amerike koračaju ogromnim koracima naprijed dok se "razvijeni" zapadni svijet još uvijek guši u krizi. Europa se ujedinila jer jedino tako može parirati u igri velikih brojki. 

Na pragu novog digitalnog doba Europa je, svjesna te činjenice, definirala svoju digitalnu strategiju. Ako još netko ne zna i Hrvatska je dio te Europe pa se tako i ta strategija odnosi na nas, dragi moji. Vau, pa i mi imamo neku strategiju. Je li to moguće! Radanovićuuu!


Ako mene pitate ova pitanja su prve linije borbe za boljitak, identitet i budućnost Hrvatske. Sve ostalo su dnevno politički debilizmi o kojima uopće neću pričati jer ste ionako svakodnevno izbombardirani tim pitanjima.

Vratimo se na EU digitalnu strategiju 2020. Ej, pa to je za šest godina! Nije za 30 ili 40 pa da me boli uvo. 


Osnovne postavke digitalne Europe


Današnje vlade i upravljanje državama koriste modele upravljanja stare 200 godina. Svjedočimo rastu globalnih pokreta koji mijenjaju odnos građana i njihove birokracije.
Digitalna revolucija otvara ogromne potencijale da poboljša živote građana, uštedu javnog sektora, potakne ekonomiju, zapošljavanje i bogatstvo. 


Manuel Barroso: "Europa posjeduje enormnu kreativnu energiju i talent kao i duboke demokratske korijene i posvećenost ljudskim pravima te individualnom dostojanstvu. (op.a. ima li to i Hrvatska?).

Digitalne tehnologije će drastično povećati produktivnost, održivi razvoj, inovacije i zapošljavanje na bezbroj načina. Energija, proizvodnja, transport i logistika, male i velike tvrtke, zdravstvo, civilno društvo i još štošta dramatično će promijeniti uporaba ICT tehnologije. 

Europa je definirala elemente svoje strategije:
  • novi Internet kao ključna infrastruktura digitalnog doba
  • nove generacije širokopojasnih mreža i mobilnosti
  • nove softver inovacije
  • ICT istraživanje i razvoj
  • e-vještine (novi trendovi znanja i obrazovanja)
  • jedinstveno digitalno tržište
  • online povjerenje i sigurnost
  • otvorena politika trgovine
  • e-uprava
  • e-zdravstvo
"ICT tehnologija će promijeniti svijet kao što je pojava struje to učinila prije 100 godina. Mi smo na početku nevjerojatnih promjena." Johan Bergendahl, Chief Marketing Officer, Ericsson 

Europa mora stvoriti digitalne platforme, biti povezana i otvorena, mora ponuditi svoj sadržaj i obilje, svoje proizvode i inovacije kako bi bila kompetitivna u 21. stoljeću.

Cijela strategija nije samo politički pamflet nego jasno razrađena i definirana smjernica koja zahtijeva promjenu paradigme i svijesti cijelog društva. Mnoge države kao Danska ali i Estonija (stvorili Skype) su već napravile goleme korake dok mi iz naše ogorčene perspektive nemamo pojma šta se dešava.

Više o Lijepoj našoj u nastavku....


e-Blog!




Nema komentara:

Objavi komentar