utorak, 15. travnja 2014.

Poslovi budućnosti

Došao je i taj tužan dan. Imate 54 godine i upravo ste saznali da ste ostali bez posla nakon 26 godina mukotrpnog rada kao vozač autobusa. Gradska uprava je uvela autobuse bez vozača i uštedjela proračunu dodatnih 30-tak milja kuna godišnje otpustivši 253 sada nepotrebna vozača. Autobusi će sada voziti koristeći senzore, povezane na internet, bez ljudskog utjecaja. 

Onako skrušeni, potišteni i zabrinuti za sebe i svoju djecu, vraćate se kući u taxiju koje već odavno ne vozi čovjek. Nemate s kim ni podijeliti svoju tugu.
Duboko zamišljeni, žalite što niste devedesetih vozili dvije smjene kao Ljubo Ćesić Rojs i zaradili koju kintu za penziju. I taj čas, kad vam kane prva suza, oduševljeno vas nazove sin - "Tata, tata, dobio sam posao!"
Naglo živnete i drhtavim glasom priupitate - "Paaa, sine, koji posao?"
Razdragani momčić Janko će na to - " Naravno, postao sam urbani pastir!"

Janko je već pozvao frendove da proslavi svoj uspjeh, a vi ste pomiješanih emocija pojurili doma da pripremite feštu. 


               

Dok ste zvali dron dispečera da vam dostavi desetak pizza, vaša žena je na Fejsu pronašla 3D dizajnera kućnih potrepština Kuharića. Njegov dizajn šalica, tanjura i bešteka lajkale su prijateljice i to je bilo dovoljan razlog da desetak prigodnih kompleta isprintate na vlastitom kuhinjskom 3D printeru.
Dron letjelica će dostaviti pizze za 40-tak minuta, taman kada ekipa počne dolaziti. Nazivate svog vertikalnog farmera zaduženog za uzgoj povrća na krovu vašeg nebodera da vam dostavi nešto salate i šest glavica češnjaka.

U svekolikoj gužvi ne uspjevate reći ženi da ste ostali bez posla, a zapravo ju želite poštedjeti svoje muke u trenucima veselja.

Taman ste otvorili prvu butelju rashlađenog Jerkovića kad su počeli navirati gosti.

I to redom: Vedrana-analitičarka klimatskih poremećaja, Jahu - pretraživač identiteta, Anto - virtualni odvjetnik, Brandon - Jankov osobni brander, sused gospon Alija Sirotanović - rudar podataka, Lino - bankar virtualnih valuta, e-Milijan - prometni dizajner, Marko Kara - konzultant za privatnost, Igro - gamifikator, Cvijeta - Senior Green Strategist, Mirando - sindikalni modelar i konačno skulirani Jankov osobni digitalni iscjelitelj Budimir. 

Ekipa je zasjela oko stola oduševljena prekrasno dizajniranim šalicama na kojima su ispisana njihova imena i valovitim tanjurima na čijem dnu se smješkaju ugravirane fotke svakog frenda pojedinačno.

Na zaslonu frižidera, dok točite vino, na Jankov Fejs profil stižu gomile čestitki, uglavnom od prijatelja sa tečaja za Avatar konstruktora. 

Čim je Janko odrezao prvu šnitu drniškog pršuta trenutno se u trodimenzionalnom obliku ukazao kreator virtualne stvarnosti Zoki, stari prijatelj iz djetinjstva koji sada živi u nekom imaginarnom svijetu. Iako ga je šnita pršuta odmah privukla, Zoki je na zabavi ipak samo virtualan. 
Zoki je obrazovan, ambiciozan i pomalo arogantan a njegov kontakt sa stvarnošću već je odavno izblijedio.

Nakon par čašica društvo se oraspoložilo. Smijeh i zadovoljstvo širi se kuhinjom. Zoki je virtualan pa ne može ni pit ni jest. To ga pomalo muči jer se ne uklapa u razdraganu ekipu. Njegov ego priječi mu da ne sudjeluje i polako preuzima kontrolu navodeći razgovor na svoj mlin.

"Mislim da bi trebalo smijeniti glavnog matematičara u ministarstvu poljoprivrede!" - reče Zoki.

"Njegov algoritam nije točno predvidio da će biti samo 79 kišnih dana ove godine i urod je pao 1.5%." - složila se Vedrana sa Zokijem.


"Možda bi bilo bolje da mu se smanji plaća na 1.600 kuna!" - zadovoljan svojim rješenjem usklikne Mirando. 

"Na podatke je utjecalo pojačano topljenje leda na Arktiku, a to je i Brisel zanemario u EU algoritmu." Mislim da se ti podaci nisu mogli rudariti bez osnova iz EU baze." - stručno će Alija braneći glavnog matematičara.

"Kontroliram privatnost naše zastupnice u EU parlamentu Ruže pa ću je stisnuti da obrani nacionalni identitet jer smo zbog te usrane EU spušili 500 kg indijske konoplje." - žustro će Marko Kara.  

Uto ste se vi pokušali uključiti - "Ima li ko rizle?"

Janko će pomalo nervozno - "Tata, konoplja se više ne puši! Danas se šlagiramo personaliziranim pripravcima spravljenih od osobnog alkemičara, a na osnovu naše DNA strukture. Prateći naše zdravstveno stanje, on točno zna što nas i kako može razvaliti jače ili slabije. Vi starci ste fakat old school!"

Ekipa se smješka ali Zoki nemre izdržat pa opet preuzima kontrolu.

"Pusti sad šlagiranje! 
Apropo merituma, otkrivena je korupcija u ministarstvu financija. Jedan djelatnik je dekodirao šifre za ulazak u sustav godišnjih odmora te sebi i svojoj ljubavnici priskrbio jedan dan godišnjeg više. Skandalozno! Homo homini lupus est."   

Zoki je rođeni vođa al ga jebe što je virtualan pa nemre nikog nikamo povesti.

Lino je stabilan i uvijek pragmatičan pa kaže - "Da li znate koliko vrijednosnih virtualnih valuta država gubi u "plavoj" ekonomiji? U svakom jezeru, rijeci i moru postoje nenaplaćena potraživanja koje moramo početi kontrolirati. Žabe, ribe, lignje, prstaci i ostali školjkaši ispuštaju 6 tona CO2 godišnje. Ako tu drastično smanjimo potrošnju, imat ćemo odličnu poziciju na europskoj burzi CO2, pa će nam i virtualni rejting skočiti sa 010100 na 110010!"  

Cvijeta se ne slaže u potpunosti ali Lino je autoritet bez premca, pa se ipak povlači iz rasprave.

Jedan od najvećih živućih svjetskih prometnih dizajnera e-Milijan predlaže - "Lino je možda u pravu, ali zašto jednostavno ne bi prepisali zakon od nekog drugog? Mislim, ono, da možemo odmah napredovat a ne gubit vrijeme sa tričarijama." 

"Basta!" - zagrmi Zoki te udari šakom o stol želeći prekinuti ovu političku raspravu. No, Zoki je virtualan a nematerijalna šaka ne može udariti o stol. Nitko zapravo nije ni primijetio njegovu srdžbu jer ga je Janko taman malo stišao želeći čuti zadnji hit Bitcoinsa kojeg je upravo downloadao sa svog Cloud-a. 
Tek nešto, kao u daljini prigušeno se čulo "Divide et impera!!!" - bjesnio je Zoki.

Jahu je čitavo vrijeme tražio prave riječi i nikako da se uključi u razgovor, dok je Igro samo razmišljao kako preći na viši nivo.

Skulirani Budimir će na sve to - "Životni algoritam je moj ritam!"

Polako vas lovi umor i vraća osjećaj nemoći na pomisao da ste ostali bez posla. Prihvatite ženu pod ruku i povlačite se zajedno u spavaću sobu. Dok prolazite hodnikom odlučili ste lošu vijest ženi priopćiti sutra.

Prije spavanja pregledali ste izblijedjele fotke svog oca i djeda, starih težaka koji su nizali duhan za koricu kruha. 

Duboko uzdahnete, i konačno, izdahnete.


Nema komentara:

Objavi komentar